>

Sala de prensa

La hipoteca frena a Barcelona i es dispara a l’Hospitalet

Categorie: 2019

L’import mitjà a la segona ciutat de Catalunya supera el de Madrid.

L’import mitjà de les hipoteques es va disparar a l’Hospitalet de Llobregat el primer semestre d’aquest any, mentre que va frenar a la ciutat de Barcelona, segons es desprèn de l’Informe sobre el mercat de l’habitatge elaborat per la Universitat Pompeu Fabra amb Tecnocasa. Segons aquest informe, a l’Hospitalet l’import mitjà de la hipoteca va créixer un 14,6% el primer semestre d’aquest any en relació amb el mateix període de l’any passat. L’augment a la ciutat de Barcelona va ser només del 3,5%.

Tot i que el creixement és més elevat a l’Hospitalet, la quantia mitjana encara és més alta a Barcelona. A la capital catalana el primer semestre l’import mitjà de la hipoteca era de 154.903 euros, mentre que a l’Hospitalet era de 129.937 euros. Aquest comportament del mercat hipotecari es correspon al que està passant amb la venda d’habitatges, que, mentre que a Barcelona ciutat està frenant, creix de manera més important en altres municipis de l’àrea metropolitana, i el mateix passa amb els preus dels pisos. Segons el valor taxat de l’habitatge que dona el ministeri de Foment, els habitatges al municipi de Barcelona es van encarir un 9,6% el primer semestre, mentre que a l’Hospitalet l’augment va ser del 16,25%. De fet, segons l’estudi de la UPF, l’Hospitalet de Llobregat se situa en el segon lloc del podi espanyol de l’import mitjà de la hipoteca. Només la supera Barcelona, i passa per davant de Madrid, on l’import mitjà és de 127.794 euros. També supera, de llarg, altres capitals de província com Sevilla, Còrdoba, Màlaga o Saragossa.

Segons Paolo Boarini, conseller delegat de Tecnocasa, el que està passant amb les hipoteques ‘és coherent amb el que ha passat amb les compravendes’. A Barcelona, explica, ‘el mercat de l’habitatge ha frenat els últims sis mesos i això ha dut a un alentiment dels imports‘ dels préstecs hipotecaris.

Per al director del departament d’anàlisi d’aquesta immobiliària, Lázaro Cubero, el que demostra l’exemple de Barcelona i l’Hospitalet és que el mercat immobiliari espanyol es mou a dues velocitats, ‘amb localitats que encara estan recuperant el preu perdut durant la crisi i d’altres que ja mostren signes d’esgotament’. Paolo Boarini destaca la forta desacceleració de l’import mitjà a Barcelona, que el primer semestre del 2018 creixia a un ritme del 16,5% i ara ho fa a un ritme del 3,5% anual.

Ara.- La hipoteca frena a Barcelona i es dispara a l’Hospitalet / 30-9-2019