>

Sala de prensa

El preu dels pisos cau un 7% a Barcelona en un any

Categorie: 2020

Els inversors s’allunyen del mercat immobiliari atrets per la borsa, segons un estudi de la UPF.

El preu del metre quadrat de l’habitatge de segona mà de Barcelona ha caigut un 7,21% durant el primer semestre d’aquest 2020 respecte al mateix període de l’any passat i s’ha situat en 2.960 euros, segons un informe de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la immobiliària Tecnocasa.

La davallada és superior a la de Madrid, on el preu ha baixat un 4,46%, i a la del conjunt d’Espanya, que és d’un 4,94%. L’estudi també conclou que la pandèmia de covid-19 ha afectat molt poc el mercat immobiliari: ha reduït sensiblement el nombre de compravendes i ha foragitat els inversors, però la resta de tendències, com els preus, segueixen les dinàmiques que el mercat ja mostrava els últims anys. Pel que fa al preu, a Espanya cau des del 2018. Barcelona continua registrant els imports per metre quadrat més elevats de l’Estat, i supera Madrid en 400 euros. A l’Hospitalet de Llobregat el preu durant el primer semestre del 2020 és de 2.274 euros, un 1,73% menys que en el mateix període de l’any passat.

Les compravendes sí que s’han desplomat a causa del confinament. A Barcelona se n’han fet 3.135 des del gener, un 18,6% menys que el primer semestre del 2019. El mercat espanyol, en conjunt, va frenar una mica menys, un 16,1%. La resta de valors s’han mantingut. L’import mitjà de les hipoteques continua sent de 154.000 euros, el 73% del valor de l’habitatge. I la quota mensual gira al voltant dels 463 euros.

Els inversors compren menys

Un dels pocs aspectes en què l’informe aprecia una inflexió arran de la pandèmia és en la motivació dels compradors de pisos. Els investigadors,  en aquest cas, han separat les dades del primer i del segon trimestre i han conclòs que el percentatge de compradors que ho fan per invertir ha baixat del 25,7% els tres primers mesos de l’any al 18,8% el segon; una baixada del 26%. El catedràtic d’economia de la UPF i coordinador de l’estudi, José García Montalvo, ho atribueix a un canvi de prioritats dels inversors a causa de la bona resposta del mercat borsari després de la pandèmia: ‘Passa el temps i la incertesa es trasllada de les borses al mercat immobiliari’, va dir en una roda de premsa.

Per tot plegat, Montalvo es va voler mostrar prudent en l’anàlisi del futur. ‘És cert que molta gent s’ha adonat amb el confinament que vol canviar d’habitatge’, va explicar el catedràtic, que va afirmar, però, que la capacitat econòmica de les famílies no és gaire sostenible a curt termini, perquè ‘estan estalviant com mai, i aquest estalvi afecta sobretot els béns de consum durador, com l’habitatge’.

Ara.- El preu dels pisos cau un 7% a Barcelona en un any / 22 de julio de 2020