>

Sala de prensa

L’acces a l’habitatge empitjora tot i la recuperació de l’economia

Categorie: 2017 / Apariciones en prensa

El mercat de l’habitatge es recupera, però és lluny de la situació d’abans de l’esclat de la bombolla. Tot i que s’estan recuperant els preus, de mitjana a Espanya són un 48% més baixos que en el moment més alt, a finals del 2006, segons l’últim informe de Tecnocasa i la Universitat Pompeu Fabra. Però tot i aquesta caiguda de preus i l’abaratiment de les hipoteques pels baixos tipus d’interès (l’euríbor està en el -0,156%) la realitat és que les famílies espanyoles cada cop han de fer més esforços per comprar un pis.

Això passa en un entorn de recuperació econòmica, amb Espanya liderant la creació d’ocupació a la Unió Europea -malgrat que és el segon estat amb la taxa d’atur més alta- i  amb el producte interior brut creixent a un ritme superior al 3%. A Espanya calen gairebé 7 anys de renda familiar disponible per comprar un habitatge, una tendència que ha anat creixent progressivament des del 2013, segons va explicar ahir José García Montalvo, catedràtic d’economia de la UPF.

¡L’habitatge no és excessivament accessible tot i la baixada de preus’, va indicar García Montalvo, que va destacar com els elements que dificulten l’accés a l’habitatge els sous baixos i la temporalitat dels contractes de treball. Dos indicadors de l’estudi de Tecnocasa ho avalen. D’una banda, el 80,3% de les noves hipoteques es donen a compradors espanyols amb un contracte laboral indefinit, i només el 3,5% a treballadors amb contracte temporal. La resta són autònoms i pensionistes. A més, segons el conseller delegat de Tecnocasa, Paolo Boarini, ‘un banc difícilment dona una hipoteca si la quota supera el 30% dels ingressos del comprador’, i això dificulta l’accés al crèdit amb els actuals salaris, que no estan creixent.

La hipoteca mitjana s’ha situat en el primer semestre del 2017 en 97.840 euros, un 5,7% més que en el mateix període de fa un any, però un 54% menys que els màxims del 2007. No obstant, el mercat hipotecari, segons les dades de Tecnocasa, presenta diferències importants en funció dels mercats. Així, la hipoteca mitjana a Barcelona era de 128.498 euros en el primer trimestre d’enguany, un 11,3% més respecte a un any enrere, un increment només igualat per Madrid, malgrat que a la capital de l’Estat la hipoteca mitjana és inferior, de 106.208 euros.

ARA.- L’accés a l’habitatge empitjora – 6/9/2017