>

Sala de prensa

L’habitatge torna a ser un problema

Categorie: 2017 / Apariciones en prensa

El preu dels pisos creix un 9% mentre cada cop costa més esforç comprar-ne o llogar-ne un.

Accedir a un habitatge, sigui de compra o de lloguer, cada cop és més difícil, almenys en zones metropolitanes de gran demanda com Barcelona o Madrid. Els preus no paren de pujar, però els sous s’han estancat i la renda familiar disponible no s’accelera al mateix ritme que els preus immobiliaris i que l’economia en general. Ahir l’Institut Nacional d’Estadística va publicar l’índex dels
preus de l’habitatge del segon trimestre d’aquest any, que es fa basant-se en les transaccions davant de notari. Catalunya ja encadena tretze trimestres d’increment d’aquest indicador, i és la segona comunitat on més creixen els preus respecte a fa un any. En el primer trimestre, l’índex dels preus de l’habitatge a Catalunya va créixer un 8,8% respecte al primer trimestre de l’any anterior, mentre que en el segon trimestre l’increment va ser del 9,3%, segons l’INE. En el conjunt de l’Estat, els preus han augmentat un 5,6%.

L’alternativa a la compra és el lloguer, però les coses tampoc són senzilles en aquest àmbit. L’Agència de l’Habitatge encara no ha publicat les dades del segon trimestre, però el 2016 els preus van augmentar un 6,8% a Catalunya i un 9% a Barcelona, una tònica que va continuar durant el primer trimestre d’aquest any, amb un augment del 10% a Catalunya i gairebé un 5,5% a Barcelona. Els principals portals immobiliaris situen l’augment del preu del lloguer a Barcelona entre un 10% i un 11%. Segons les fiances dipositades a l’Institut Català del Sòl, en el cas de Barcelona els preus del lloguer ja són com abans de la crisi. En el cas dels pisos de compra, però, són molt per sota dels màxims, un 48% segons l’últim estudi de Tecnocasa.

Tant la compra com el lloguer pugen a un ritme de prop d’un 10%. Segons José García Montalvo, catedràtic de la UPF, això fa que la compra sigui atractiva per als inversors, que continuen adquirint pisos a Barcelona, perquè l’augment del lloguer al mateix ritme fa que es mantingui la rendibilitat. Segons l’estudi de Tecnocasa, un 28% dels compradors de pisos a Barcelona són inversors, una xifra rècord.

Ara.- L’habitatge torna a ser un problema – 9/9/2017